Как да откриете почистващия ефект на машината за бластиране

- 2024-08-02-

Почистващият ефект надробеструйна машинамогат да бъдат тествани по следните методи:

1. Визуална проверка:

Директно наблюдавайте повърхността на детайла, за да проверите дали примеси като котлен камък, ръжда, мръсотия и др. са отстранени и дали повърхността е достигнала очакваната чистота.

Проверете грапавостта на повърхността на детайла, за да определите дали отговаря на изискванията.

2. Откриване на повърхностна чистота:

Използвайте метода на сравнителната проба, за да сравните обработената повърхност на детайла със стандартната проба за чистота, за да оцените чистотата.

Наблюдавайте микроскопското състояние на повърхността на детайла с помощта на лупа или микроскоп, за да определите остатъчните примеси.

3. Откриване на грапавост:

Използвайте тестер за грапавост, за да измерите параметрите на грапавостта на повърхността на детайла, като Ra (средноаритметично отклонение на профила), Rz (максимална височина на профила) и др.

4. Откриване на остатъчно напрежение:

Измерете остатъчното напрежение върху повърхността на детайла след бластиране чрез метода на рентгенова дифракция, метода на глухия отвор и други методи за оценка на въздействието на бластирането върху производителността на детайла.

5. Тест за адхезия на покритието:

Покритието се нанася върху повърхността на детайла след бластиране и след това се тества адхезията на покритието, което индиректно отразява въздействието на почистващия ефект на бластиране върху адхезията на покритието.